Warsaw Mummy Project

Gemummificeerde priesteres verrast opnieuw

Egyptologen waren hoogst verrast toen ze een CT-scan maakten van een mummie die volgens hen van een 2000 jaar oude priester was. Op het scherm zagen ze iets onverwachts.

Toen Poolse experts in 2016 een gemummificeerde priester onderzochten die 2100 jaar geleden in de Egyptische stad Thebe woonde, kregen ze hun eerste grote verrassing: de priester was helemaal geen man, maar een vrouw. Nu heeft het Poolse onderzoeksteam een nog verbazingwekkender ontdekking gedaan.

Marzena Ożarek-Szilke van het Warsaw Mummy Project van de universiteit van Warschau en haar man Stanisław Szilkec legden de laatste hand aan een grondiger onderzoek van de mummie toen ze de scans nogmaals bekeken.

‘In de buik van de overleden vrouw bespeurden we iets wat ons als ouders van drie kinderen bekend voorkwam: een voetje,’ legt het echtpaar uit.

Op deze CT-scan is het voetje in de buik van de mummie te zien.

© Warsaw Mummy Project/HISTORIA

Eerste zwangere mummie ter wereld

Het is de eerste keer dat er een zwangere Egyptische mummie is gevonden. Normaal werden foetussen tijdens het balsemen verwijderd om ontbinding tegen te gaan. De onderzoekers weten nog niet of de baby te moeilijk weg te halen was voor de balsemers of dat ze het om religieuze of andere redenen hebben nagelaten.

‘Om onbekende redenen is de foetus niet weggehaald tijdens het mummificeren,’ zegt Wojciech Ejsmond van de Poolse academie van wetenschappen. Volgens hem moet nader worden onderzocht of de vrouw is overleden als gevolg van haar zwangerschap of door bijvoorbeeld een ongeluk.