Gemummificeerde benen geven beeld van Egyptische koningin

Tot nu toe was er weinig bekend over de Egyptische koningin Nefertari. Daar moeten twee gemummificeerde benen verandering in brengen.

Ze lijken wat iel, maar 3200 jaar geleden zaten deze benen aan de Egyptische koningin Nefertari.

© Michael Habicht

De resten van twee gemummificeerde benen werden jarenlang tentoongesteld in een Italiaans museum zonder dat er veel aandacht aan geschonken werd.

Maar nu hebben de versplinterde dijbeenbotten en knieschijven aan aandacht geen gebrek: uit een analyse van de 3200 jaar oude beenderen blijkt dat ze van de Egyptische koningin Nefertari zijn.

Lieveling van de farao

Ramses II had meer dan 200 vrouwen en minnaressen. Maar Nefertari, de eerste met wie hij trouwde, was zijn lieveling.

Ze stond bekend om haar schoonheid, wijsheid en de actieve rol die ze speelde in het buitenlands beleid van Egypte, en toen ze overleed, kreeg ze een grote grafkamer in de Vallei der Koningen.

Grafrovers hebben echter toegeslagen, en het grootste deel van Nefertari zelf en de rijkdommen die ze bij zich had zijn verdwenen. Maar nu haar benen gevonden zijn, kunnen we reconstrueren hoe Nefertari eruitzag.

Op basis van de afmetingen van de knieën kon bijvoorbeeld worden uitgerekend dat Nefertari tussen de 1,65 en 1,68 meter lang was. Dat betekent dat ze langer was dan 84 procent van de vrouwen van haar tijd. Ze overleed toen ze tussen de 40 en de 60 was.

De grafkamer van Nefertari is versierd met een grote muurschildering die haar tijdloze schoonheid toont. De schildering wordt nu als een van de belangrijkste Egyptische kunstwerken beschouwd.

© Wikimedia

Belangrijke koningin

Er werd al langer vermoed dat de gemummificeerde benen van Nefertari waren, maar er is pas onlangs een grondige analyse van verricht.

Het doet Michael Habicht, egyptoloog aan het instituut voor evolutionaire geneeskunde van de universiteit van Zürich in Zwitserland, deugd dat er nu een beeld geschetst kan worden van Nefertari.

’Ze is een van de grootste en belangrijkste koninginnen die Egypte ooit gehad heeft,’ zegt hij.