Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt
Geheime ruimte piramide van Cheops

Geheime ruimte ontdekt in Piramide van Cheops

Al jaren vermoedden experts dat er iets schuilging boven de hoofdgang van de grootste piramide van Egypte. Met behulp van geavanceerde techniek zijn ze er nu achter wat dat is.

Egyptologen hebben een geheime ruimte ontdekt vlak boven de hoofdgang van de Grote Piramide van Gizeh, ook bekend als de Piramide van Cheops.

Waarom de Egyptenaren deze 9 meter lange en 2 meter brede verborgen ruimte hebben aangelegd, is nog steeds een raadsel. De onderzoekers denken dat er zich mogelijk iets achter de ruimte bevindt, maar het kan ook een bouwtruc zijn om de druk op de piramideconstructie te verlichten.

Piramide onderzocht met ultrageluid en kosmische deeltjes

De ruimte werd ontdekt door ScanPyramides, een groot project van wetenschappers uit onder meer Egypte, Frankrijk, Duitsland en Japan dat in 2015 van start ging.

Onder het motto ‘dat een raadsel 4500 jaar oud is, betekent niet dat het niet kan worden opgelost’ willen de onderzoekers de grote piramiden van Egypte uitkammen met de nieuwste scantechnologie om geheimen te vinden die al duizenden jaren verborgen zijn.

Geheime ruimte in piramide

Aan de hand van laserscans konden de onderzoekers een nauwkeurig 3D-model opstellen van de Piramide van Cheops. De ‘i’ geeft aan waar de nieuwe ruimte zich bevindt.

© Procureur, S. et al. Nature Communication

Toen ze in 2017 een andere verborgen ruimte in de Piramide van Cheops hadden ontdekt, zeiden de experts dat ze vermoedden dat er zich een holle ruimte bevond boven de hoofdingang. Dit is nu bevestigd.

Er zijn verschillende methoden gebruikt om het bestaan van de ruimte aan te tonen, waaronder ultrageluid, bodemradar en infraroodthermografie, waarbij beelden gemaakt worden op basis van infrarode straling.

De belangrijkste werktuigen zijn echter deeltjesdetectoren, die zogeheten muonen kunnen opsporen: elementaire deeltjes die gevormd worden wanneer kosmische stralen de atmosfeer van de aarde raken. Deze deeltjes gaan door weke materialen zoals huid en weefsel heen, maar worden tot op zekere hoogte geabsorbeerd door harde voorwerpen als stenen.

Geheime ruimte piramide van Cheops, scanner

De onderzoekers boorden een gaatje en fotografeerden de ruimte met een zogeheten endoscoop.

© Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt

De wetenschappers detecteerden hoge concentraties muonen op bepaalde plaatsen onder en naast de piramide – een teken dat de deeltjes relatief ongehinderd door de stenen konden vanwege aanwezige holtes. Dit onderzoek is het eerste dat aan de hand van muonen een compleet beeld opbouwt met een onzekerheid van slechts enkele centimeters.

De onderzoekers deden hun werk zonder ook maar één steen van de oeroude piramide aan te raken.

Geleerden zijn het oneens over de ruimte

De onderzoekers zijn niet zelf in de ruimte geweest, maar hebben er wel beelden van gemaakt met behulp van een zes millimeter brede endoscoop, die tussen de stenen door paste. De beelden laten een stenen gang zien met een plafond met een zadelvorm. Het meest mysterieus zijn twee grote kalkstenen aan een uiteinde van de ruimte, die mogelijk nog een kamer verbergen.

‘De volgende grote vraag is: wat zit er achter deze stenen en onder de ruimte?’ zegt professor Christian Grosse, expert in niet-destructief onderzoek van de Technische Universität München, die het project leidt.

De Franse natuurkundige Sébastien Procureur, ook betrokken bij het onderzoek, denkt dat de ruimte een experiment kan zijn geweest om de structuur van het plafond te testen en er zo achter te komen of de gangen het forse gewicht konden dragen. Elders zijn geen testruimten aangetroffen, maar de structuur van het plafond komt wel op verschillende andere plaatsen terug.

Reg Clark, egyptoloog aan Swansea University en niet betrokken bij het onderzoek, is echter kritisch:

‘Ik denk dat de kleine gang met het schuine zadelplafond de druk op de oorspronkelijke hoofdgang van de piramide moest verlichten. Het is onwaarschijnlijk dat daarbinnen nog grote ontdekkingen worden gedaan,’ zegt de egyptoloog.

Geheime ruimte piramide van Cheops

Op foto’s die met een endoscoop gemaakt zijn, is een lege kamer met een karakteristiek plafond te zien. De grote steenblokken leunen op elkaar voor extra stabiliteit.

© Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt