Geheime kamers gevonden in 4400 jaar oude Egyptische piramide

Met behulp van radarscans hebben archeologen een aantal verborgen kamers ontdekt in de zogeheten piramide van Sahoere.

Piramide van Sahoere

De piramide werd gebouwd voor de Egyptische farao Sahoere aan het einde van de 26e eeuw v.Chr. Het was een van de eerste piramiden in de omgeving Aboesir.

© Wikimedia Commons/Aoswch

Een team egyptologen was bezig met de restauratie van een 4400 jaar oude piramide, die oorspronkelijk was gebouwd om de Egyptische farao Sahoere uit de vijfde dynastie te eren.

Maar toen ze de binnenruimtes aan het schoonmaken waren en de piramide van binnenuit stabiliseerden, ontdekten ze sporen van een oude doorgang, waarmee een vermoeden uit 1836 bevestigd werd.

Destijds werd de piramide opgegraven door egyptoloog John Perring, die meende sporen van een lage doorgang te hebben gevonden, maar deze was te onbegaanbaar en te vol met afval om nader te onderzoeken.

Hij vermoedde dat de lage doorgang naar meer opslagruimtes kon leiden, maar dit werd in 1907 weerlegd toen de piramide opnieuw werd onderzocht door de Duitse egyptoloog Ludwig Borchardt.

Nu heeft een team van Duitse en Egyptische onderzoekers onder leiding van dr. Mohamed Ismail Khaled van de afdeling Egyptologie aan de Julius-Maximilians-Universität in Würzburg de smalle doorgangen van de oude piramide opnieuw bekeken.

Deze keer werd er over het gebied gevlogen met 3D-scanners en lidar (een soort radartechnologie) om tot op de millimeter precieze kaarten van de piramide en haar nauwe doorgangen te maken.

De egyptologen ontdekten opnieuw de verborgen doorgang, die hen zelfs naar acht nog niet eerder ontdekte kamers leidde, waarvan ze denken dat die hebben gefungeerd als opslagruimtes voor de koninklijke voorwerpen.

Met behulp van moderne technologie konden ze de hypothese van John Perring uit 1836 eindelijk bevestigen.

De onderzoekers zelf geloven dat de ontdekking een mijlpaal is in het begrijpen van de piramide van Sahoere en hoe de piramidestructuren zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.