Geheime grafkamer van Toetanchamon zit 'boordevol schatten'

De Egyptische minister van Toerisme praat zijn mond voorbij over een van de 'grootste ontdekkingen van de 21e eeuw'.

Howard Carter ontdekte al in 1992 de grafkamer van Toetanchamon. Nu lijken er nog meer schatten te liggen.

Toen de Britse archeoloog Howard Carter op 26 november 1922 de verzegelde toegang tot de grafkamer van Toetanchamon opende, draaide hij zich om naar zijn collega Lord Carnarvon en riep 'Wonderbaarlijk!'

En als we de Egyptische minister van Toerisme mogen geloven, verbergt dit legendarische graf nog meer wonderbaarlijke vondsten dan de 5.000 voorwerpen die Carter bijna 100 jaar geleden ontdekte. 'We weten niet of de geheime grafkamer het lichaam van Nefertiti of van een andere vrouw bevat, maar hij zit boordevol schatten,' vertelt Hasham Zazou aan de Spaanse krant ABC.

Toetanchamon – nu in 3D

De geheime grafkamer waar Hasham Zazou het over heeft, werd ontdekt toen een nieuwe 3D-lasertechnologie een aantal geheime deuren in het wereldberoemde graf van de Egyptische kind-koning zichtbaar maakte. Deuren die volgens de Britse egyptoloog Nicholas Reeves naar alle waarschijnlijkheid leiden naar het graf van koningin Nefertiti.

Ontdekking van de eeuw

'Vroeger waren we voor 60% zeker dat er nog iets achter de muren verborgen zat. Maar nu weten we het 90% zeker,' vertelde de Egyptische minister voor Archeologische Opgravingen, Mamdouh al-Damaty, het afgelopen jaar aan het Deense persbureau Ritzau. De Egyptische overheid was tot nog toe terughoudend met het verstrekken van informatie, maar nu heeft de Egyptische minister van Toerisme het stilzwijgen doorbroken.

Hij zegt:

'Nicholas Reeves heeft achter het graf van Toetanchamon een deur gevonden die naar een kamer leidt waar metaal, stenen en allerlei soorten schatten liggen. In april maken we het nieuws wereldwijd bekend,' en vervolgt:

'Het wordt een soort nieuwe oerknal – de grootste ontdekking van de 21e eeuw.'

Goudtrein van de nazi's

Voor geschiedenis- en archeologieliefhebbers over de hele wereld zijn de uitspraken van de Egyptische minister van Toerisme natuurlijk geweldig nieuws.

Maar niets is zeker totdat er daadwerkelijk een gat in de wand wordt geboord en archeologen met eigen ogen kunnen zien wat er achter het graf van Toetanchamon ligt. Net als Howard Carter bijna 100 jaar geleden deed.

Als blijkt dat deze geheime kamers alleen de gebakken lucht van een overenthousiaste minister bevatten, dan kan Hasham Zazou altijd nog uithuilen bij de Poolse minister van Cultuur.

Die wist namelijk in september vorig jaar te vertellen dat hij 'met 99% zekerheid wist' dat er zich een oude trein met nazigoud, verstopt in een onderaardse tunnel in het zuidwesten van Polen bevond. Maar daar bleek niets van te kloppen.