Enorm Egyptisch beeld is niet Ramses II
Toen er in een modderpoel in Caïro een kolossaal standbeeld werd gevonden, dacht men meteen dat dit de grote farao Ramses II voorstelde. Maar nu het beeld is onderzocht, zeggen experts dat een andere farao model stond voor de sculptuur.

Op 7 maart vonden Duitse archeologen in het district Mattarya van Caïro het hoofd en de romp van een gigantisch standbeeld.
Toen er op 7 maart in Caïro een beeld werd gevonden met een torso van 3 ton en een totale hoogte van 9 meter, vermoedden archeologen en media meteen dat dit was gemaakt ter ere van de grote, bekende farao Ramses II.
Maar dat blijkt niet te kloppen. Op een persconferentie zei de Egyptische minister van Antiquiteiten, Khaled el Enany, dat op het beeld inscripties zijn gevonden die erop duiden dat er een andere farao model stond voor het beeld.
Archeologen zijn er ‘vrijwel zeker’ van dat het beeld is gemaakt ter ere van farao Psammetichus I. Die regeerde over Egypte van 664 tot 610 v.Chr. – veel later dus dan Ramses II (1279-1213 v.Chr.)
Beeld onthult titel van farao
De gevonden tekens zijn een inscriptie van een van de namen van farao Psammetichus I.
Volgens de Egyptische minister van Oudheden was het gebruikelijk dat een farao vijf titels had met vijf bijbehorende namen.
Op het beeld werd de tweede titel van Psammetichus I gevonden, die wordt aangeduid met een gier en een cobra, gevolgd door de naam ‘Neb Aa’.
Psammetichus I is de enige farao die de naam ‘Neb Aa’ draagt, wat ‘bezitter van de arm’ betekent – een verwijzing naar zijn sterkte en macht.
Herodotus schreef over Psammetichus I
Psammetichus I regeerde 54 jaar gedurende de 26e Dynastie – zo’n 600 jaar na farao Ramses II.
Psammetichus komt onder andere voor in het boek Historiën van de Griekse geschiedschrijver Herodotus. De farao was getrouwd met Mehytenweskhet, en het vorstenpaar had drie kinderen: Necho II, Merneith en Nitokris I.