Sahar Saleem/University of Cairo

Egyptische farao was besneden en had goed gebit

Experts hebben de laatste intacte faraomummie elektronisch ‘uitgepakt’. Achter de windsels gingen de geheimen van Amenhotep schuil.

Al tientallen jaren is het stoffelijk overschot van farao Amenhotep de laatste koninklijke mummie die nooit uitgepakt is. Maar in 2019 kregen experts toestemming om achter de windsels te kijken. Nu is hun verslag klaar.

Ze mochten de mummie echter alleen scannen – om de goed geconserveerde bloemetjesstof en het gezichtsmasker van de farao niet te beschadigen.

Gelukkig wisten de onderzoekers een nauwkeurig 3D-model te maken op basis van de scans. Uit hun onderzoek blijkt dat de circa 35-jarige farao 169 centimeter lang was en een gezonder gebit had dan veel van zijn tijdgenoten.

Hij was ook besneden, zoals gebruikelijk in het oude Egypte. Bovendien kwam aan het licht dat Amenhotep, de zoon van oorlogsfarao Ahmose, niet zo’n gewelddadige dood stierf dat er sporen van te zien zijn.

Amenhoteps gemummificeerde lichaam ligt niet helemaal op één lijn met het fraaie dodenmasker.

© Sahar Saleem/University of Cairo/PA

500 jaar na zijn dood ingezwachteld

Amenhotep I stierf rond 1505 v.Chr., en al 500 jaar later ging het eerste onderzoeksteam aan de slag. Zijn graf was leeggeroofd, en Egyptische priesters verplaatsten het lichaam naar een veiliger plek.

‘Dat de mummie van Amenhotep in de moderne tijd nooit uitgepakt was, gaf ons een unieke kans om te bestuderen hoe hij oorspronkelijk was gemummificeerd, maar ook hoe de priesters hem honderden jaren na zijn dood behandelden en opnieuw inzwachtelden,’ zegt dr. Sahar Saleem van de universiteit van Caïro.