Egyptische elite werd begraven in potten

Aardewerken potten werden in het oude Egypte als doodskist gebruikt, maar goedkoop was dat niet, stelt nieuw onderzoek vast.

In het oude Egypte werden veel kinderen begraven in grote potten.

© Getty Images

Geschiedkundigen hebben lange tijd gedacht dat de duizenden potbegrafenissen in het oude Egypte een noodoplossing waren voor kinderen van arme mensen die zich geen balseming en sarcofaag konden veroorloven.

Maar ze zitten er flink naast volgens de Franse egyptoloog dr. Yann Tristant en de bioarcheoloog Ronika Power van de Macquarie University in Sydney, Australië.

Na het onderzoeken van potgraven op 68 plekken in Egypte stellen ze vast dat ook de kinderen van de elite op veel plekken te ruste werden gelegd in een grote aardewerken pot.

De onderzoekers nemen aan dat de pot symbool stond voor de moederbuik, en de dode voorbereidde op de wedergeboorte.

© Getty Images

Alleen voor rijke mensen

In het graf van gouverneur Ima-Pepi lag bijvoorbeeld een pot met het overschot van een baby, vermoedelijk zijn zoon.

Het kind had vergulde kralen meegekregen in het graf.

Andere begrafenispotten bevatten ivoor en dure stoffen: luxeartikelen die Egyptische boeren of dagloners zich niet konden veroorloven.

De potten zelf waren bovendien zo duur dat de meeste mensen waarschijnlijk alleen met een lijkwade in het droge zand begraven werden.

Vergulde kralen, sieraden van ivoor en andere dure grafgiften bewijzen dat niet alleen de armen een pot kozen als doodskist.

© Getty Images

Grote symbolische waarde

De onderzoekers stellen vast dat we de potten niet moeten beschouwen als een goedkope kist voor hergebruik, maar als kostbaar voorwerp met een grote symbolische waarde.

De pot stond symbool voor het verblijf in de baarmoeder en bereidde de dode op die manier voor op zijn wedergeboorte.

Mogelijk koos de elite voor potbegrafenissen door plaatselijke tradities of juist invloeden van vreemde culturen.