CEI RAS
Egyptisch kind begraven met 142 honden

Egyptisch kind begraven met 142 honden

Archeologen stonden even te kijken toen ze het griezelige graf ten westen van de Nijl ontdekten. Niemand weet hoe 142 honden in het graf belandden of waarom het kind een zak over zijn hoofd had.

Ten westen van de Nijl, zo’n 100 kilometer ten zuiden van Caïro, deden archeologen van de Russische academie voor wetenschappen een even verrassende als macabere vondst. Op een begraafplaats in Faiyum, die tussen de 4e eeuw v.Chr. en de 7e eeuw n.Chr. in gebruik was, ontdekten ze het lichaam van een kind van circa acht jaar.

Dat is op zich niet zo bijzonder: de kindersterfte was hoog. Maar onder het kind lagen de resten van maar liefst 142 honden.

In het oude Egypte was het niet ongebruikelijk dat mensen honden meekregen in hun graf, maar zo veel waren het er tot nu toe nooit.

Boven op de honden zijn resten van blauwe klei aangetroffen, die in waterreservoirs uit die tijd werd verwerkt. Een theorie is dan ook dat al die honden zijn verdronken tijdens een ongeluk met een waterreservoir.

Egyptische honden

De honden van het oude Egypte waren in drie groepen te verdelen: pariahonden, windhonden en mastiffs.

© Public Domain

Meer raadsels

Iets anders wat de onderzoekers hoofdbrekens bezorgt, is dat het kind was begraven met een zak over zijn of haar hoofd. Dit is heel zeldzaam en duidt er meestal op dat de persoon in kwestie de doodstraf heeft gekregen.

De archeologen hebben een voorlopige, zeer onzekere theorie: wellicht werd het kind om het leven gebracht omdat het op de vele honden moest passen en dat liep helemaal in de soep.