Egyptenaren vonden gestreepte sokken uit

Met een nieuwe techniek kunnen we achterhalen welke kleuren en technieken de oude Egyptenaren gebruikten om hun sokken te verven.

Infraroodfoto van de Egyptische sok, waarop de kleuren duidelijk te zien zijn.

Met behulp van een gloednieuwe techniek hebben onderzoekers van het British Museum achterhaald welke kleuren een gebreid, Egyptisch kindersokje uit circa 300 n.Chr. had.

De sok is gevonden op een stortplaats in de stad Antinoöpolis, 200 kilometer ten zuiden van Caïro. De kleuren zijn allang verbleekt, maar nu is met zogeheten multispectrale beeldanalyse vast te stellen hoe de sok er oorspronkelijk uitzag.

Uv-licht legt oorspronkelijke kleuren bloot

De techniek maakt onder meer gebruik van ultraviolet en infrarood licht in bepaalde golflengten. Als het licht dat op de sok valt wordt teruggekaatst, kunnen verschillen in het garen worden opgevangen met speciale camera’s en komen de kleuren naar voren.

De onderzoekers zagen onder andere rood, blauw en geel in de sok, die daarmee het oudste voorbeeld is van een meerkleurige sok. Of dit een esthetische keuze was, weten we echter niet.

Techniek ontziet de stof

Anders dan bijvoorbeeld bij C14-datering en kleuranalyses hoeven er bij deze techniek geen fysieke monsters te worden genomen van het voorwerp.

‘Voorheen hadden we een stukje van het materiaal nodig. En doordat deze sok uit 300 n.Chr. stamt en dus kwetsbaar is, zouden we hem dan hebben beschadigd. Maar dankzij multispectrale beeldanalyse krijgen we een goede indicatie van de originele kleuren,’ aldus Joanne Dyer, onderzoeker bij het British Museum.