Egyptenaren pleegden fraude met kattenmummie

In het oude Egypte waren gemummificeerde huisdieren een complete industrie, maar uit scans blijkt dat de mummies niet altijd waren wat ze leken te zijn.

De kattenmummie was heel dik ingezwachteld, zodat hij groter leek dan hij was.

© University of Aberdeen

Toen een team onderzoekers van het museum van de University of Aberdeen CAT-scans maakten van hun geëxposeerde mummies uit het oude Egypte, stuitten ze op een verrassing. De scans moesten duidelijk maken wat er in de mummies zat en geven de inhoud in 3D-modellen weer.

Maar toen de grote kattenmummie van het museum aan de beurt was, bleek dat daar geen volwassen kat in zat, maar een kitten.

Bekijk hier de inhoud van de kattenmummie:

Dierenmummies zonder dier

De kitten was gebalsemd en zo dik ingezwachteld dat hij er groter uitzag.

Volgens Neil Curtis van de University of Aberdeen was het een geldkwestie: ‘Een grote gemummificeerde kat leverde meer op dan een kleine, dus ze zorgden er gewoon voor dat het dier groter leek,’ zegt hij.

Andere musea hebben vergelijkbare ontdekkingen gedaan. Zo ontdekten onderzoekers van het Fields Museum in Chicago dat veel van hun dierenmummies geen spoor van een dier bevatten, maar gevuld waren met leer en grind.

Mummies zijn business

‘Het lijkt erop dat de nek van de kat gebroken is, dus het is eigenlijk een heel akelig verhaal,’ aldus Neil Curtis. Hij vervolgt: ‘Maar het geeft wel inzicht in de dagelijkse cultuur en gewoonten rond de tempels in het oude Egypte.’

Veel Egyptenaren wilden hun huisdieren meenemen in het graf, maar gemummificeerde katten werden ook gebruikt als offergave voor de goden. Vooral voor de godin Bastet, die werd afgebeeld als een kat.

De gemummificeerde dieren waren big business in Egypte. Naar schatting werden er in totaal zo’n 70 miljoen dierenmummies geproduceerd.