Egyptenaren lokten vrouwen met bezweringen

1700 jaar oude paryrussen bevatten bezweringen die mannen gebruikten om hun uitverkorene te lokken.

Egyptische papyrus

De papyrus werd meer dan 100 jaar geleden gevonden en is in het Grieks.

© The Imaging Papyri Project, University of Oxford & Egypt Exploration Society

‘Verbrand het hart van een vrouw voordat ze verliefd wordt op degene die de vervloeking uitspreekt.’

Zo luidt de vertaling van een papyrus uit de 3e of 4e eeuw n.Chr. volgens de geschiedkundige Franco Maltomini van de universiteit van Udine.

Het is een van een groot aantal bezweringen die de Egyptenaren volgens Maltomini gebruikten om hun uitverkorene te pakken te krijgen.

Goden en demonen moesten helpen

Met de bezweringen riepen de Egyptische mannen de hulp in van goden en demonen.

Volgens één papyrus moest een verliefde man een aantal slachtoffers uitkiezen en verbranden in een badkamer. De namen van de slachtoffers zijn helaas niet overgeleverd, maar de vervloeking, die de Egyptenaar moest schrijven met het bloed van het monster Tyfon, wel:

‘Ik bezweer u, aarde en water, bij de demon die in u woont, en ik bezweer het geluk van dit bad, zo dat terwijl u vlamt en brandt en schroeit, u haar (naam van de begeerde vrouw), geboren uit (moeder van de begeerde vrouw), doet branden tot zij (de begeerde vrouw) tot mij komt.’

Duizenden papyrussen moeten vertaald worden

De twee papyrussen werden ruim 100 jaar geleden met meer dan 500.000 andere gevonden in de plaats Oxyrhynchus.

Wetenschappers en vrijwilligers zijn al een paar jaar bezig om de Griekse teksten te vertalen, en pas als ze klaar zijn, worden de vertalingen uitgegeven onder de naam The Oxyrhynchus Papyri.

De schrijvers van de formules maakten het de Egyptische mannen makkelijk: ze hoefden alleen maar de naam van hun uitverkorene in te vullen, en dan waren de formules bruikbaar voor wie dan ook.

‘Neem een duivenei en schrijf deze magische tekens: ... (haar naam, red.) laat haar voor de rest van haar leven van mij houden.’

De papyrussen bestaan vooral uit geneeskundige teksten met tips om ziekten te genezen.

Ze zijn in de Grieks geschreven, zoals veel documenten in Egypte in die tijd.