Egyptenaren gebruikten leeuwen als slot

Trekkoorden, verborgen zijingangen en zegels van Nijlslib waren vernuftige maatregelen waarmee de Egyptenaren hun rijkdommen beschermden. Ook gebruikten ze een slot in de vorm van een leeuw, dat hetzelfde principe had als een modern cilinderslot.

28 augustus 2014

Egyptenaren beveiligden paleis met leeuwensloten

De oude Egyptenaren sloten hun tempels, graven en huizen goed af. Vanaf de 4e eeuw v.Chr. tot de 3e eeuw n.Chr. zijn er veel sloten bewaard gebleven met hetzelfde motief: een liggende leeuw, of soms alleen de kop.

Slot fungeerde als grendel

Het slot werkte als een gewone grendel. Als de deur van het slot was, lag de leeuw in een gat in de deurpost. Om de deur af te sluiten schoof de eigenaar het leeuwenslot ervoor.

Het gat in de post was bekleed met metaal en had ingebouwde rails, waarover het slot soepel heen en weer gleed.

Egyptisch slot was voorloper van cilinderslot

Een van de bewaard gebleven leeuwensloten, dat volgens archeologen uit de 1e eeuw n.Chr. stamt, had een bijzondere functie. Het heeft een inkeping in de zijkant, waarin een stukje hout zat, dat als een soort valslot werkte.

Als de bewoner de deur op slot deed door de grendel ervoor te schuiven, viel het houtje in de inkeping en voorkwam daarmee dat het slot teruggeschoven kon worden. Sloten van dit type, waarbij een pin of een houtje valt, zijn de rechtstreekse voorlopers van de moderne sloten.

Lees meer over het Egyptische cilinderslot


Download het volledige artikel uit de Historia nr. 7/2014 en lees hoe de Egyptische versie van het cilinderslot werkte.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...