Egypte wil een van de zeven klassieke wereldwonderen in ere herstellen

De vuurtoren Pharos van Alexandrië was een van de beroemdste bouwwerken van de oudheid. Nu willen de Egyptenaren het architectonische hoogstandje op zijn oorspronkelijke plaats herbouwen.

De bouw kan beginnen

De Egyptische autoriteiten hebben het bouwplan goedgekeurd voor de nieuwe Pharos van Alexandrië, een van de zeven klassieke wereldwonderen. De circa 130 meter hoge vuurtoren was eeuwenlang het hoogste gebouw ter wereld, tot hij begin 14e eeuw door een aardbeving instortte. Tot dat moment had de vuurtoren meer dan 1500 jaar lang zeelieden de weg gewezen.

Vuurtoren in de haven gevonden

De ruïnes van de vuurtoren werden in 1994 in de haven van Alexandrië gevonden. Volgens de plannen wordt het nieuwe monument slechts op een paar meter van zijn oorspronkelijke plaats herbouwd. Het project is onlangs goedgekeurd door de Egyptische autoriteit voor antiquiteiten, en ligt nu op het bureau van de gouverneur van Alexandrië. Die moet er de uiteindelijke goedkeuring aan geven, maar dat is slechts een formaliteit, want de gouverneur heeft de bouw van de vuurtoren ooit zelf voorgesteld.

Groot vuur waarschuwde zeelieden

In 280 v.Chr. begon Ptolemaeus I aan de bouw van de vuurtoren. Hij was een van de generaals van Alexander de Grote en kreeg na diens dood Egypte in handen. Het gebouw bestond uit een rechthoekig fundament, een achthoekig tussenstuk en een ronde top. Overdag werden zeelieden gewaarschuwd met een grote spiegel, die het zonlicht weerkaatste. 's Nachts brandde er een enorm vuur boven op de toren.