Drie graven uit de oudheid gevonden in Egypte

In Egypte zijn drie graven uit de 27e dynastie ontdekt. Deze vondst kan meer inzicht geven in een relatief onbekende periode van de Egyptische geschiedenis.

In een van de pas ontdekte graven werd onder andere deze sarcofaag gevonden.

© Egyptische ministerie van Oudheden

Zes sarcofagen en 15 grafnissen – waarvan één voor een kind.

Dat is de inhoud van twee graven die onlangs in de Egyptische provincie Minya, ten zuiden van Caïro, werden ontdekt. Het derde graf wordt nog steeds onderzocht.

Archeologen vermoeden dat de graven uit de 27e dynastie en de Grieks-Romeinse periode dateren – tussen ongeveer 525 en 404 v.Chr.

‘Daaruit blijkt dat het gebied een grote begraafplaats moet zijn geweest die gedurende een lange periode in gebruik is geweest,’ zei Ayman Ashmawy, hoofd van de afdeling Oud-Egypte van het ministerie van Oudheden, tegen het Egyptische nieuwskanaal Ahram Online.

Botten van vrouwen en kinderen zijn belangrijke aanwijzing

Naast sarcofagen en grafnissen bevatten de graven o.a. ook botten van mannen, vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden.

Volgens Ali El-Bakry, de leider van de opgravingen, kan dit betekenen dat de drie graven deel uitmaakten van een grote begraafplaats in de oude stad.

Omdat er ook botten van vrouwen en kinderen zijn gevonden, kunnen de graven niet bij een militair garnizoen hebben gehoord, zoals wel werd gedacht.

Een van de grafnissen was bedoeld voor een klein kind.

© Egyptische ministerie van Oudheden

Vondst geeft inzicht in onbekende periode

Volgens Pearce Paul Creasman, hoogleraar antropologie aan de University of Arizona, weten we niet veel over de 27e dynastie.

In die periode was Egypte een provincie van het Oud-Perzische Rijk van de Achaemeniden.

‘Voor zover ik weet zijn er de afgelopen jaren geen graven uit de 27e dynastie in Egypte ontdekt. Daarom is het zo spannend,’ zegt de Amerikaanse expert tegen Live Science.