Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities
Sterrenbeeld Schorpioen

Dierenriemteken gevonden in oude Egyptische tempel

Het is buitengewoon zeldzaam dat er dierenriemtekens in Egyptische tempels opduiken, en nog zeldzamer dat ze zo goed bewaard zijn. De ontdekking kan informatie opleveren over de astrologie van de Egyptenaren.

Na een uitgebreide restauratie heeft de Egyptischediensts voor oudheden in een persbericht het fraai versierde plafond van de Esna-tempel uit de 3e eeuw onthuld. En één detail is verrassend.

Tijdens het werk kwamen tekens van de dierenriem tevoorschijn als onderdeel van de wanddecoratie.

‘Dierenriemtekens zijn zeer zeldzaam in Egyptische tempels,’ zegt egyptoloog Christian Leitz van de Duitse universiteit van Tübingen, die met de Egyptische autoriteiten aan het project werkte.

De oude dierenriemtekens gingen schuil onder lagen roet en modder. Omdat de tempel aan de Nijl lag, kwam er regelmatig een golf modder overheen.

Sterrenbeeld Egypte

Hier zie je hoe grondig de decoraties in de tempel zijn gerestaureerd.

© Ahmed Emam / Ministry of Tourism and Antiquities

Inspiratie kwam van buren

Enkele van de kleurrijke afbeeldingen zijn van Boogschutter en Schorpioen, tekens die we ook kennen uit de westerse astrologie.

De dierenriem werd ontwikkeld door de Babyloniërs en sloeg over naar de Grieken. Pas toen Egypte in 332 v.Chr. door Alexander de Grote werd veroverd, namen de Egyptenaren de tekens van de dierenriem over. En ze werden snel populair.

‘Met dierenriemtekens werden graven en sarcofagen versierd, en ze waren van groot belang in astrologische teksten, zoals horoscopen,’ legt dr. Daniel von Recklinghausen van de universiteit van Tübingen uit.

Deze tekens worden echter nauwelijks aangetroffen in tempels: archeologen kennen slechts twee andere voorbeelden. In die gevallen zijn de kleuren vervaagd, terwijl ze hier in uitstekende staat verkeren en nog helder zijn.

Het werk is nog gaande, maar de archeologen weten al dat alle 12 tekens van de dierenriem op het plafond van de tempel zijn afgebeeld.

Bekijk de fraai gerestaureerde dierenriemtekens

Stjernetegn Skytten
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

Boogschutter

Sterrenbeeld Schorpioen
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

Schorpioen

Decaner
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

Twee decanaten – tekens binnen de dierenriem