Artepics AGE/Imageselect/The History Collection

Cleopatra: De laatste farao

Toen de raadgevers van haar broer haar van de troon probeerden te stoten, begon voor de laatste Egyptische farao een dramatisch leven in het centrum van de macht.

Wanneer?

69 v.Chr.-30 v.Chr.

Waar?

Het Ptolemaeïsche Egypte, Rome en het vaarwater bij Actium aan de Griekse westkust.

Hoe?

Toen Cleopatra van de Egyptische troon werd gestoten door de raadgevers van haar medeheerser, koos ze er in 48 v.Chr. voor om contact op te nemen met generaal Julius Caesar, die tijdens de burgeroorlog in Rome naar Egypte kwam.

Cleopatra werd Caesars minnares en herwon met zijn hulp de macht over het land.

De Egyptische koningin kreeg samen met de Romeinse veldheer een zoon, Caesarion, maar na de moord op Caesar in 44 v.Chr. botste ze met zijn erfgenaam, Octavianus, die de Romeinse macht deelde met generaal Marcus Antonius.

‘Het geluid van haar stem was als een instrument met vele snaren.’ De Griekse filosoof en schrijver Plutarchus over Cleopatra’s charme en redenaarskunsten

Cleopatra trouwde met Marcus Antonius en samen bouwden ze een machtsbasis in het oosten van het rijk.

Deze machtsstrijd leidde tot oorlog tegen strijdkrachten van Octavianus – een oorlog die eindigde in de zeeslag bij Actium, voor de Griekse westkust.

Het echtpaar vluchtte naar Egypte, en toen de Romeinen kort daarna het land binnenvielen, pleegden Marcus Antonius en later Cleopatra zelfmoord. Zo werd Egypte een deel van het Romeinse Rijk.

Tijdens de zeeslag bij Actium verpletterde Octavianus de vloot van Cleopatra en Marcus Antonius.

© The History Collection / Imageselect

Waarom?

Cleopatra was een afstammeling van Ptolemaeus, generaal van Alexander de Grote, die eind 4e eeuw v.Chr. de macht greep in Egypte.

Ptolemaeus en zijn nakomelingen kregen de status van farao en werkten aan de samensmelting tussen de Egyptische en Griekse cultuur in het Ptolemeïsche rijk.

Toen Cleopatra nog een tiener was, werd haar vader, Ptolemaeus XII, van de troon gestoten door haar zus Berenice. Drie jaar later herwon hij met Romeinse steun de troon en maakte hij Cleopatra tot zijn medeheerseres.

Toen Ptolemaeus XII in 51 v.Chr. stierf, moest Cleopatra regeren met haar broertje, Ptolemaeus XIII. Al snel kwam ze in conflict met hem en zijn raadgevers, waardoor Cleopatra zich genoodzaakt zag om hulp te zoeken bij Julius Caesar.

Na de moord op Caesar werd Egypte betrokken bij de Romeinse machtsstrijd tussen zijn opvolgers.

Sultan Al Din Kutuz 1259 - 1260 A.D - The Saladin Citadel, Cairo, Lower Egypt

Saif ad-Din Qutuz stopte de tot dan toe onoverwinnelijke Mongolen.

© Stefano Ravera / Imageselect

En toen?

Cleopatra’s zelfmoord in 30 v.Chr. markeert het einde van de duizenden jaren durende zelfstandigheid van het Egyptische Rijk. Hierna is het land onderworpen aan Rome.

30 v.Chr.

De zoon van Cleopatra en Julius Caesar, Caesarion, wordt op bevel van Octavianus terechtgesteld.

272 n.Chr.

Koningin Zenobia claimt de opvolger van Cleopatra te zijn en krijgt vanuit haar basis in Palmyra controle over grote delen van Syrië en Egypte. Enkele maanden later wordt ze door de Romeinen verslagen en gevangengenomen.

642 n.Chr.

Egypte wordt onderdeel van het islamitische kalifaat.

1259

Saif ad-Din Qutuz, leider van de Mamlukse slaafsoldaten, grijpt de macht in Egypte. Het jaar erop verslaat hij de oprukkende Mongolen.

1517

Egypte wordt veroverd door het Ottomaanse Rijk en blijft 350 jaar lang deel van het imperium.