Uit de papyrussen blijkt dat tempelslaaf een populair baantje was in Egypte.

Betalen om slaaf te zijn

Uit nieuw onderzoek van 2200 jaar oude papyrussen blijkt dat Egyptenaren zich destijds massaal bij de tempel aanmeldden als slaaf voor het leven.

29 april 2013

Egyptenaren betaalden om slaaf te mogen zijn

Niet alleen ondertekenden de oude Egyptenaren een contract voor een leven als slaaf, ze betaalden er ook nog voor. Dat concludeert Kim Ryholt, egyptoloog aan de universiteit van Kopenhagen. De egyptoloog analyseerde meer dan 100 papyrussen met slavencontracten uit de periode 190 tot 130 v.Chr.

"Ik ben voortaan uw dienaar en ik betaal elke maand 2,5 koperstukken aan slaafheffing ter ere van Soknebtunis, de grote god", luidt een van de contracten die werden ontdekt in de Egyptische tempelstad Tebtunis.

Tempelslaaf was gewild beroep

Blijkbaar was een leven als tempelslaaf in die periode zo gewild dat heel wat Egyptenaren ook hun familie als slaaf opgaven.

"Ik ben uw dienaar, en mijn kinderen en kleinkinderen met mij", zo valt bijvoorbeeld in een andere papyrus te lezen.

Volgens Kim Ryholt lijkt het erop dat arme Egyptenaren het geld voor de slaafheffing bij elkaar schraapten om aan de dwangarbeid te ontkomen die hun anders te wachten stond. Dwangarbeid bestond vooral uit het graven van grote kanalen, terwijl tempelslaven doorgaans lichter werk deden in de landbouw. In 130 v.Chr. stopte de regeling - waarschijnlijk omdat hij wat al te populair werd.

Bekijk ook ...