Anne Austin/University of Missouri-St. Louis

Babytatoeages populair in het oude Egypte

Het aarsgewei is veel ouder dan gedacht. In het oude Egypte hadden tatoeages op de onderrug echter een heel andere betekenis.

Archeologen hebben vlakbij de Vallei der Koningen in Zuid-Egypte sporen gevonden van een tot nu toe onbekend gebruik uit de faraotijd: tatoeages op de onderrug om de goden te eren.

De vondst werd gedaan in de stad Deir el-Medina, waar de archeologen en hun families woonden tijdens de opgravingsperiode.

Amerikaanse archeologen stuitten op de lichamen van zes vrouwen die zo’n 3500 jaar geleden zijn getatoeëerd.

‘Bewijzen voor antieke tatoeages zijn zeldzaam, want huid blijft zelden goed bewaard,’ legt bioarcheoloog Anne Austin van de universiteit van Missouri uit.

Austin concludeert in haar rapport dat de Egyptenaren een soort aarsgewei gebruikten om de Egyptische god Bes, die vrouwen en kinderen rondom de geboorte beschermde, te eren.

Onderzoekers hebben alleen stukjes van de rugtatoeages gevonden, maar ze denken dat het er zo moet hebben uitgezien.

© Anne Austin/University of Missouri-St. Louis

Bewijs is moeilijk te vinden

Tot nu toe zijn er geen oude Egyptische mannen met tatoeages gevonden, en decennialang dachten onderzoekers dat alleen prostituees tatoeages hadden. Nieuwere vondsten laten echter zien dat ook priesteressen een versierde huid hadden – en misschien ook wel alle huismoeders.

De Amerikaanse onderzoekers zoeken nu verder naar ‘babytatoeages’, maar daar moeten ze wel geluk voor hebben:

‘Omdat we geen mummies kunnen uitpakken, moeten we het hebben van tatoeages op lichamen die zijn blootgelegd door grafrovers,’ legt Austin uit.