Archeologen vinden unieke begraaftuin uit het oude Egypte

Begraaftuinen waren bekend van tekeningen in oude graven, maar nu hebben onderzoekers er eindelijk eentje gevonden. Ze kunnen ons iets leren over het dagelijks leven en over religieuze rituelen.

Onderzoekers verzamelden zaadjes in bedjes van circa 30 cm2, waar onder meer sla groeide om de goden milder te stemmen.

© CSIC

Sla en vruchten voor de goden.

De oude Egyptenaren verbouwden groente, fruit en bomen om de goden tevreden te stellen.

Dat werd in ieder geval lange tijd vermoed op basis van afbeeldingen van zogenoemde begraaftuinen op de muren van verschillende grafkamers. En nu zijn er eindelijk concrete sporen gevonden van een begraaftuin bij de Vallei der Koningen bij de stad Luxor.

Planten verraden Egyptisch geloof

De tuin is zo’n 4000 jaar oud en meet circa 2 bij 3 meter.

Hij is ingedeeld in een raster, en elk vierkant vormt een bed van 30 cm2, waar de Egyptenaren planten verbouwden met een symbolische betekenis, die een rol speelden bij begrafenisrituelen.

Verantwoordelijk voor de vondst is professor José Manuel Galán van CSIC (Spaanse Nationale Onderzoeksraad).

‘De tuin levert kennis op over de religieuze overtuiging en praktijk van de Egyptenaren, maar ook over de cultuur en de maatschappij onder de 12e dynastie, toen Thebe de gezamenlijke hoofdstad van Opper- en Neder-Egypte was (het oude Egypte was in tweeën gedeeld in de tijd van de farao, red.),’ zegt professor Galán tegen Phys.org.

In de tuin liggen dus fysieke overblijfselen uit de tijd rond 2000 v.Chr., toen de 12e dynastie over Egypte heerste.

Herrijzen op een bed van sla

Het is bekend dat bepaalde planten een symbolische betekenis hadden voor de Egyptenaren. Zo zorgden sla en vijgenbomen voor gunstiger omstandigheden om op te staan uit de dood.

Wilde vijgenboom

© Shutterstock

De wetenschappers hebben de planten uit de pas ontdekte begraaftuin nog niet geïdentificeerd, maar ze hebben zaadjes verzameld die nu geanalyseerd moeten worden.