4500 jaar oude helling is mogelijk oplossing voor mysterie rond piramide

De ontdekking van een inventieve hellingtechniek kan misschien verklaren hoe de oude Egyptenaren hun enorme piramiden konden bouwen.

Dit hellingsysteem werd bij een steengroeve ontdekt, maar kan ook gebruikt zijn bij de bouw van de piramiden.

Een van de oudste mysteries uit de menselijke geschiedenis – namelijk hoe de oude Egyptenaren in staat waren om hun enorme piramiden te bouwen – is een stuk dichter bij een oplossing gekomen. Franse en Britse wetenschappers die de inscripties in de ruïnes van de Egyptische steengroeve Hatnub aan het bestuderen waren, ontdekten bij toeval een helling die gebruikt werd om steenblokken te vervoeren.

Op basis van deze inscripties hebben ze het hellingsysteem gedateerd tot 2000-2500 v.Chr. – ongeveer de periode waarin de drie grote piramiden bij Gizeh zijn gebouwd.

Helling is niet nieuw

De theorie dat de loodzware stenen door middel van een helling naar boven werden gebracht is niet nieuw. Maar de vondst bij de steengroeve is wel het eerste bewijs dat deze hellingen echt hebben bestaan. De hellingen die bij de bouw van de piramiden zijn gebruikt, werden namelijk verwijderd zodra de piramide klaar was.

Aan weerszijden van de helling bevonden zich een trap en houten palen, zodat arbeiders de stenen naar boven konden tillen en trekken.

Stenen konden snel verplaatst worden

Dit systeem maakte het werk veel efficiënter, wat betekende dat de stenen tegen een hellingsgraad van wel 20 procent omhoog konden worden getrokken. Vroeger dacht men dat deze hellingen maximaal een hoek van 10 graden konden hebben.

'Met de techniek die we hebben ontdekt konden meerdere mensen hun krachten tegelijkertijd gebruiken, zodat ze de stenen sneller konden verplaatsen,' zegt de egyptoloog Roland Enmarch, een van de projectleiders bij de Hatnub-groeve.

En dat zou betekenen dat de Piramide van Cheops veel sneller gebouwd zou zijn dan men tot nog toe heeft aangenomen.