Peyroteo-Stjerna et al./European Journal of Archaeology

De oudste mummie ter wereld is Portugees

Lang voor het verfijnde Egyptische mummificatieproces gebruikten Europeanen een paal, touw en vuur om hun leiders te bewaren.

De meesten denken bij mummies aan beschavingen in Egypte en Zuid-Amerika, maar Zweedse en Portugese onderzoekers weten nu dat de oudste mummie uit Portugal komt.

Volgens de onderzoekers is de 8000 jaar oude mummie bij de Sadorivier zo’n 1000 jaar ouder dan zijn ‘concurrenten’, de zogeten Chinchorro-mummies.

De vondst van de Portugese recordhouder bij de Sado in Zuidwest-Portugal werd al in de jaren 1960 gedaan. Archeologen vonden destijds een aantal skeletten in het rivierdal, maar die zijn nu pas beter onderzocht.

Zweedse en Portugese archeologen analyseerden foto’s van het opgravingsproces, en daaruit concludeerden ze dat ten minste een van de doden door mensen gemummificeerd is.

De mummie was makkelijk te dragen

Volgens de onderzoekers werd de overledene vastgebonden aan een paal op een verhoging – zodat alle lichaamsvloeistoffen konden wegstromen. De onderzoekers denken ook dat er een vuurtje werd gemaakt om het lichaam langzaam uit te drogen.

Het lijkt erop dat de andere mummies een gelijke behandeling hebben gehad. Het hoofddoel van de mummificatie is waarschijnlijk geweest om het lijk lichter te maken om het over grote afstanden te kunnen dragen.