Municipality of Miraflores
Mummie, Peru, Miraflores

Bouwvakkers ontdekken acht mummies tijdens leidingwerk in Peru

De grond onder de straten van de Peruaanse hoofdstad Lima zit vol verrassingen. De bouwvakkers van een gasbedrijf ondervonden dit aan den lijve toen ze op een zeer ongebruikelijke begraafplaats stuitten.

Voor werknemers van het gasbedrijf Calidda zijn archeologische vondsten de normaalste zaak van de wereld. In de 19 jaar dat het bedrijf al werkt aan de uitbreiding van het ondergrondse gasleidingnetwerk in Lima, zijn er maar liefst 1900 voorwerpen uit de grond tevoorschijn gekomen.

Het komt zo vaak voor dat het bedrijf zijn eigen archeologen heeft ingehuurd. Maar de ontdekking die bouwvakkers onlangs deden overtreft alles.

Op slechts 30 cm onder de grond lagen acht mensen begraven in textiel, omwonden met touw van lianen.

De graven bevatten de gemummificeerde resten van zes volwassenen en twee kinderen. Onderzoekers denken dat de doden behoorden tot de zogeheten Ichmacultuur, die rond het jaar 1000 ontstond.

Deze cultuur, die ook bekend staat als de Ychsma, verspreidde zich snel in de valleien rond Lima, totdat het halverwege de 15e eeuw werd opgenomen door het Incarijk.

Archeologen hebben eerder mummies uit deze cultuur gevonden. Zo ontdekten archeologen in de wijk Miraflores begin september dit jaar een mummie omringd door aardewerk.

Archeologen leggen de kleurrijke geschiedenis van Lima bloot

Maar de gasleidingwerkzaamheden hebben nog meer vondsten opgeleverd, en die behoren niet allemaal tot het verre verleden. In 2018 ontdekten archeologen de doodskisten van drie Chinese immigranten die in de 19e eeuw begraven waren.

Bij de lichamen lagen opiumpijpen, handgerolde sigaretten en een arbeidscontract uit 1875.

VIDEO: Bekijk hoe de archeologen de acht mummies opgraven

Video

In de 19e eeuw emigreerden er zo’n 100.000 Chinezen naar Peru. Ze werkten er op plantages en aan de aanleg van de spoorlijn tussen Lima en Huancayo in de centrale hooglanden van Peru.

Omdat kerkhoven voor rooms-katholieken waren, werden veel Chinezen begraven op begraafplaatsen die gebouwd waren door oudere culturen, zoals de Ichma.

Archeologen leggen de kleurrijke geschiedenis van de stad bloot, vindt Jesus Bahamonde, archeoloog en medewerker van Calidda.

‘We herschrijven de bladzijden van de verloren geschiedenis van Lima – een geschiedenis die zich vlak onder onze wegen en straten verbergt,’ zegt hij tegen het persbureau AP.