Het is 1518 en Tenochtitlan, ooit een bescheiden nederzetting midden in het Texcocomeer, is een bruisende stad in het hart van het grote Azteekse rijk.
Met meer dan 200.000 inwoners is de stad op dat moment een van de grootste ter wereld, en boeren, ambachtslieden, handelaren, soldaten, priesters en aristocraten wonen er zij aan zij.
De inwoners weten natuurlijk niet dat de stad over drie jaar belegerd zal worden door de Spaanse conquistador Hernán Cortés, die het grootste deel ervan met de grond gelijk zal maken en de inwoners massaal zal vermoorden.
Maar met behulp van historische bronnen, 3D-technologie en dronebeelden heeft de Nederlandse 3D-expert Thomas Kole, met de hulp van onder anderen Mexicaanse archeologen, de prachtige hoofdstad nagebouwd zoals die was voor de ramp.
Ongekend gedetailleerd
Het indrukwekkende project heet ‘A portrait of Tenochtitlan, a 3D reconstruction of the capital of the Aztec Empire’ en is het resultaat van 1,5 jaar werk.
‘Er is niet veel over van de oude Azteekse hoofdstad Tenochtitlan. Hoe zag deze stad, die met de hand uit de meerbedding werd opgetrokken, eruit? Aan de hand van historische en archeologische bronnen en expertise van anderen heb ik geprobeerd om de iconische stad op een geloofwaardige manier tot leven te brengen,’ zegt Kole.
Tenochtitlan is al meermaals gereconstrueerd, maar nog nooit zo gedetailleerd en in een volledig 3D-model dat de stad bijna tot op straatniveau weergeeft.
Het is een indrukwekkend werkstuk, waarin Thomas Kole de stad heeft nagebouwd met circa 45.000 huizen en 2000 grotere gebouwen met meerdere woningen – een soort flats. Rondom de stad liggen grote velden, die de Azteken hebben gecreëerd door delen van het meer op te vullen met aarde en stenen. Hier verbouwden ze onder andere maïs, paprika’s en bonen.
Thomas Kole heeft zijn werk vrij beschikbaar gesteld op zijn website en je kunt hier nog veel meer van de prachtige beelden bekijken.
De hoop is dat ze anderen van dienst kunnen zijn, bijvoorbeeld in het onderwijs. De bekende archeoloog en hoogleraar gespecialiseerd in de Azteken, Michael E. Smith, heeft al aangekondigd dat hij de foto’s gaat gebruiken in zijn lessen over de val van Tenochtitlan aan de Arizona State University.

Door Koles werk werd duidelijk hoeveel van de kanalen die de levensaders van Tenochtitlan vormden, tegenwoordig de wegen van Mexico-Stad zijn. De mate waarin de lijnen elkaar opvolgden was opvallend.