Wikimedia Commons & Yamagata University
Geoglyffer

AI vindt vier nieuwe Nazca-lijnen

AI-technologie heeft zijn intrede gedaan in de archeologie. Japanse onderzoekers hebben laten zien hoe ze kunstmatige intelligentie hebben gebruikt om vier nieuwe enorme figuren te vinden in de beroemde Nazca-vallei in Peru.

In het zuiden van Peru heeft een team Japanse onderzoekers van de universiteit van Yamagata met succes AI (kunstmatige intelligentie) gebruikt om vier nieuwe Nazca-lijnen te vinden.

Sinds 2004 hebben de onderzoekers satellietbeelden, luchtfoto’s, lasertechnologie en drones gebruikt om een woestijngebied van ongeveer 400 km2 in kaart te brengen, waar ze eerder verschillende geogliefen – grote motieven of patronen op het aardoppervlak – hebben gevonden.

Het analyseren van de talrijke beelden is echter extreem tijdrovend en in de afgelopen jaren hebben de onderzoekers geëxperimenteerd met het gebruik van AI om de beelden te onderzoeken en sporen van door mensen gemaakte patronen te vinden.

Het experiment heeft eindelijk vruchten afgeworpen, kunnen de onderzoekers nu bekendmaken. Met behulp van AI identificeerden ze vier nieuwe geogliefen die een vogel, een vis, een paar vogelpoten en een mensachtige figuur met een knots afbeelden.

De nieuwe figuren meten tussen de 5 en 78 meter.

Geoglyffer
© Yamagata University

Volgens de onderzoekers is AI ongeveer 20 keer sneller dan mensen in het identificeren van sporen en patronen. Het is ook aanzienlijk grondiger en kan daardoor ontdekkingen doen die eerder misschien over het hoofd waren gezien.

Honderden motieven gevonden

De eerste Nazca-lijnen werden in de jaren 1920 ontdekt in Peru en sindsdien hebben onderzoekers honderden verschillende motieven gevonden.

Sommige van de geogliefen beelden mensen af, terwijl andere dieren, geometrische patronen of gewoon rechte lijnen voorstellen.

De lijnen zijn waarschijnlijk gemaakt door de plaatselijke Nazca-cultuur in de periode vanaf ongeveer 500 v.Chr. tot duizend jaar daarna.

Ondanks tientallen jaren onderzoek weten wetenschappers nog steeds niet waarvoor de lijnen dienden. Volgens sommige theorieën zouden ze een astrologische kalender vormen of worden gebruikt voor religieuze rituelen.