Public domain

Afrikaantje was medicijn bij Maya’s

Ruim 1000 jaar geleden gebruikten de Maya’s droogbloemen voor van alles en nog wat. Zo nam de Zuid-Amerikaanse beschaving de rook van Afrikaantjes oraal en anaal in.

Voor het eerst hebben Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Washington concreet bewijs gevonden dat de Zuid-Amerikaanse Maya’s niet alleen tabak rookten.

Onder in 14 goed bewaarde aardewerken potjes, gevonden op het schiereiland Yucatán in Mexico, ontdekten ze resten van afrikaantjes.

De potten werden op verschillende momenten tussen 250 en 950 n.Chr. begraven, toen de Mayacultuur allerlei planten gebruikte als medicijn en genotmiddel.

Uit analyses van het bezinksel in de potjes bleek dat de 16e-eeuwse Spaanse kroniekschrijvers gelijk hadden: de Maya’s mengden hun tabak met afrikaantjes.

De ruim 1000 jaar oude potten bevatten resten van de bloem Tagetes erecta.

© Mario Zimmermann

Klysma met bloemen bracht verlichting

Volgens de Spaanse veroveraars werden tabak en afrikaantjes op allerlei manieren gebruikt:

● Gekauwd, zodat nicotine en andere stimulerende bestanddelen snel werden afgegeven.

● In warme dranken voor een langzamer effect.

● Gesnoven, zodat de gedroogde planten in contact kwamen met de bloedvaten in de neus.

● Als klysma tegen bijvoorbeeld diarree.

Archeologen hebben indiaanse sculpturen en reliëfs gevonden van Maya’s die een vloeistof in hun endeldarm laten lopen of er rook in pompen. https://www.youtube.com/watch?v=rgwIKktAvBw

Vooral die laatste methode klinkt haast te vreemd om waar te zijn, maar er is Mayakunst gevonden waarop personen te zien zijn die een substantie in hun anus laten lopen.

De vondst van potten met een lange hals die hier geschikt voor zijn, bevestigt deze handelwijze.