Aboriginals bevochten elkaar met boemerangs

Een nieuwe studie duidt erop dat de Australische aboriginalstammen elkaar onderling bevochten.

Australische aboriginals gebruikten dit soort boemerangs onder andere voor de jacht. Men denkt dat boemerangs die in de oorlog werden gebruikt aan de binnenkant scherper waren.

© Wikimedia

Twee jaar geleden werd in Australië een skelet van een aboriginal gevonden met een langwerpige schedelwond. Er werd meteen geconcludeerd dat hij moest zijn gedood met een Europees zwaard, nadat de Europeanen naar het Australische continent waren gekomen.

Uit een datering bleek echter dat de man al eerder was overleden, 600 jaar voordat de Europeanen en hun wapens Australië bereikten.

En volgens een studie die onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity is de schedelwond dan ook veroorzaakt door een lokaler wapen: een boemerang.

Onderlinge conflicten

Het was al langer bekend dat de Australische aboriginals boemerangs gebruikten. Met hun tot 18 centimeter lange bladen waren ze geschikt als graaf- of jachtwerktuig.

Dat ze echter ook als oorlogswapen werden gebruikt, verrast Michael Westaway, biologisch antropoloog aan de Australische Griffith University en een van de auteurs van de studie. Hij vertelt dat de gedachte dat de verschillende aboriginalstammen elkaar bevochten sowieso sensationeel is.

'We weten nog niet of het voor het hele continent gold. Maar in dit deel van Australië hebben we bewijzen gevonden die de theorie steunen dat er conflicten waren tussen de stammen onderling,' zegt hij.

Slachtoffer zag het niet aankomen

De onderarmen vertonen geen sporen van afweerverwondingen. Daarom denken de onderzoekers dat de man werd geraakt door een boemerang die was ontworpen om rond een schild te draaien en zijn slachtoffer onverwacht te treffen.

De onderzoekers willen nu kijken of de stammenconflicten in heel Australië voorkwamen.