10.000 botten ontdekt: Maya's offerden kinderen

Een grote hoeveelheid beenderen in een grot in Belize levert nieuwe kennis op over de lange traditie van kinderoffers bij de Maya's.

Het is al langer bekend dat de Maya's hun krijgsgevangenen aan de goden offerden. Nu is ontdekt dat er ook kinderen onder de slachtoffers waren.

© Scanpix/akg-images

De Maya's staan bekend om hun bloedige mensenoffers. Ze geloofden namelijk dat hun goden energie ontleenden aan mensenbloed.

Tot nu toe dacht men dat er vooral volwassenen geofferd werden, maar nu blijkt dat de Maya's evenveel kinderen ombrachten.

Aantal slachtoffers lastig te bepalen

Wetenschappers hebben bijna 10.000 beenderen en botresten onderzocht die in 2006 diep in een grot in Belize werden gevonden.

Halverwege april dit jaar kon bioarcheoloog Michael Prout van de California State University eindelijk bekendmaken dat de overblijfselen van kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar zijn.

Veel van de beenderen zijn echter zo ruw behandeld toen ze in de grot werden gelegd dat het onmogelijk te bepalen is hoeveel kinderen er geofferd zijn.

1500 jaar offers

Michael Prout legt uit dat de offers 3000 jaar geleden begonnen en 1500 jaar doorgingen.

Omdat de Maya's vochtige grotten als heilige plaatsen beschouwden, denken wetenschappers dat de kinderen in de grot zijn geofferd ter ere van de regengod Chaak. Die moest wat doen aan de droogte die het gebied al jaren teisterde.

De vele botten werden in 2006 in een grot gevonden, die inmiddels de bijnaam 'The Midnight Terror Cave' draagt.

© Bruce Minkin, California State University

Kinderoffers waren wijdverbreid

Het is pas voor de tweede keer dat er zo veel bewijs voor kinderoffers is gevonden in Midden-Amerika. Eerder zijn de resten van zeker 51 kinderen ontdekt die in een grot in Mexico door de Maya's zijn geofferd.

'Op basis van deze twee vondsten moeten we aannemen dat de helft van de mensenoffers van de Maya's uit kinderen bestond,' aldus Michael Prout.

Maya's spaarden eigen kinderen

De voorlopige analyses van de beenderen wijzen erop dat de Maya's hun eigen kinderen niet offerden: geen van de slachtoffers is afkomstig uit Belize.

De onderzoekers willen nu weten of de kinderen die in de grot werden geofferd via een groot netwerk van mensensmokkelaars naar Belize kwamen.