Amerikanen kiezen oorlogshelden als president

Officieren – liefst met gevechtservaring – zijn populair bij Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wel 32 van de 44 presidenten van de VS droegen een uniform. Wij zetten de meest kleurrijke van hen op een rijtje.

Dwight D. Eisenhower is slechts een van de vele Amerikaanse presidenten met een roemrijk verleden in het leger.

George Bush Sr.

President van de VS: 1989-1993

Meldde zich voor militaire dienst toen Japan in december 1941 Pearl Harbor bombardeerde. Bush Sr. haalde drie dagen voor zijn 19e verjaardag zijn examen aan de pilotenopleiding en werd daarmee de op een na jongste piloot bij de luchtvloot van de marine.

In de Tweede Wereldoorlog vloog hij mee op 58 missies, waarbij hij onder andere torpedo's afwierp vanuit zijn Grumman TBM Avenger, werd geraakt door Japans luchtafweergeschut en met een brandende motor terug naar de basis vloog. Bush werd vier keer onderscheiden voor zijn inzet.

George Bush Sr. deed al jong veel militaire ervaring op. Daar had hij profijt van toen hij als vicepresident Beiroet bezocht na de bomaanslagen in 1983.

© Randy Gaddo

Jimmy Carter

President van de VS: 1977-1981

Meldde zich in 1943 bij de marine, maar voltooide pas in 1946 zijn opleiding als zeeofficier. In 1948 werd hij overgeplaatst naar de onderzeedienst en omgeschoold tot onderzeebootkapitein. In 1952 en 1953 nam Carter deel aan de tests van de marine met onderzeeërs op kernenergie.

Toen Jimmy Carter in 1977 president werd, was hij al zeeofficier en onderzeebootkapitein geweest.

© The United States Library of Congress's Prints and Photographs division

John F. Kennedy

President van de VS: 1961-1963

John F. Kennedy had het bevel over een torpedoboot die in de Tweede Wereldoorlog bij de Salomonseilanden in de Stille Oceaan werd overvaren door een veel grotere Japanse destroyer. Kennedy bracht een van zijn gewonde mannen in veiligheid door 5,6 kilometer in open zee te zwemmen.

De gewonde soldaat droeg een reddingsvest en werd door Kennedy getrokken – de latere president hield het touw tussen zijn tanden. Toen zijn mannen aan land waren, zwom Kennedy nog 4 kilometer op zoek naar een ander eiland, met water en kokospalmen. Kennedy werd onderscheiden voor de reddingsactie.

Voordat hij president werd, kreeg John F. Kennedy een hoge militaire onderscheiding vanwege zijn inzet in de Stille Oceaan.

© U.S. federal government

Dwight D. Eisenhower

President van de VS: 1953-1961

‘Ike’ was de opperbevelhebber van de geallieerden in Europa in de Tweede Wereldoorlog en had de leiding over D-day in 1944. Na de oorlog voelde hij er in eerste instantie niets voor om in de politiek te gaan, maar de oorlogsheld liet zich overtuigen en won de presidentsverkiezingen met een ruime meerderheid.

Rutherford B. Hayes

President van de VS: 1877-1881

Hayes houdt het record ‘president in spe die het vaakst werd verwond in de oorlog’. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog moest hij wel vijf keer worden behandeld. Het zwaarst gewond raakte hij in de Slag bij South Mountain in 1862, toen een bot in zijn linkerarm werd verbrijzeld door een geweerkogel.

Andrew Jackson

President van de VS: 1829-1837

Jackson is de enige Amerikaanse president die in een krijgsgevangenkamp heeft gezeten. In 1779 werd hij tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog gevangengenomen door de Britten, omdat hij koerier was voor de Amerikaanse rebellen. De 13-jarige Jackson kwam in een gevangenkamp terecht, waar hij bijna omkwam van de honger.

Andrew Jackson was nog maar 13 toen hij, als enige Amerikaanse president ooit, krijgsgevangen werd gemaakt.

© Alexander Hay Ritchie, the United States Library of Congress's Prints and Photographs division

James Buchanan

President van de VS: 1857-1861

Dit is de enige militaire president die tijdens zijn carrière in het leger niet werd bevorderd tot officier. Buchanan vocht in 1814 in de Oorlog van 1812 mee als soldaat in een regiment dragonders en hielp de stad Baltimore te verdedigen tegen de Britten.

Ook James Buchanan had een militaire carrière, maar alleen als gewone soldaat.

© John Henry Brown - White House Research