De nieuwe technologie analyseert gelaatstrekken en zal bijvoorbeeld de karakteristieke neus van de Italiaanse regent Lorenzo de’ Medici herkennen.

Terreurtechnologie ingezet voor kunst

Technologie voor de identificatie van terroristen wordt nu gebruikt voor personen op schilderijen.

Op veel oude schilderijen staan mensen die in hun tijd belangrijk waren, maar van wie de identiteit niet bekend is bij de kunsthistorici van nu. Een nieuw onderzoeksproject van de University of California moet daar iets aan doen. Het gaat daarvoor gebruikmaken van de allernieuwste
terreurtechnologie.

‘We gebruiken de hypermoderne gezichts­herkenningssoftware die ook in de strijd tegen het terrorisme wordt toegepast. Zo hopen we de lacunes in de kunstgeschiedenis te kunnen dichten’, zegt kunsthistoricus Conrad Rudolph, die aan het hoofd staat van het project.

De technologie wordt onder meer op luchthavens gebruikt om terroristen en misdadigers te identificeren. Een beveiligingscamera maakt een foto van een verdachte, waarna de gezichtskenmerken worden vergeleken met de personen in een database. De kunsthistorici gebruiken nu dezelfde technologie om beelden en schilderijen van personen te identificeren.

‘We hebben het hier over historische documenten. Na identificatie van personen kunnen we de historische context van een kunstwerk beter begrijpen’, zegt Rudolph.

De historici hopen door de identificatie van anonieme personen verbanden te kunnen leggen tussen onder andere belangrijke politieke en religieuze personen.

Bekijk ook ...