In het griezelverhaal van Mary Shelley werd het monster van Frankenstein met elektriciteit tot leven gewekt. De wetenschapper was gebaseerd op Italiaan Aldini.

Enge wetenschapper vormde inspiratie voor Frankenstein

De schrijfster van Frankenstein, Mary Shelley, liet zich in 1816 inspireren door de macabere proeven die de Italiaanse natuurkundige Giovanni Aldini deed om te proberen de doden tot leven te wekken.

Bizarre natuurkundige gaf inspiratie voor Frankenstein

In 1816 was de 19-jarige schrijfster in de dop Mary Shelley op vakantie met drie vrienden, onder wie de beroemde Engelse dichter Lord Byron. Het belezen gezelschap besprak de laatste ontwikkelingen op het gebied van politiek en wetenschap, zoals de bizarre experimenten van de Italiaanse natuurkundige Giovanni Aldini met lijken en elektriciteit.

Op een stormachtige avond lazen de vier elkaar griezelverhalen voor. Lord Byron stelde voor om een schrijfwedstrijd te houden, en daagde zijn vrienden uit om elk een griezelverhaal te schrijven.

Frankenstein leek op Aldini

De bijdrage van Shelley ging over de wetenschapper Victor Frankenstein, die een monster schept uit lichaamsdelen en het met elektriciteit tot leven wekt. Dit was precies wat Aldini in 1803 in Londen geprobeerd had.

Mary Shelley werkte haar griezelverhaal over het monster van Frankenstein later uit tot een roman, die een bestseller werd en nu een klassieker is.

Lees meer over het ontstaan van Frankenstein

Lees het hele artikel over Giovanni Aldini, die een ter dood gebrachte moordenaar met elektriciteit tot leven probeerde te wekken.

Bekijk ook ...