Diep gelovigen zijn vatbaar voor het Jeruzalem-syndroom.

Video: Zonderlinge syndromen

Een vrouw dacht dat ze een wandelend lijk was. Een Franse soldaat bleef maar doorlopen. En een schrijver werd ziek van de kunst van Florence. Met sommige syndromen weten psychiaters zich geen raad.

23 december 2013 door Klaus Larsen

Jeruzalemsyndroom - toeristen draaien door in heilige stad

Gelovigen komen al sinds jaar en dag bij bosjes naar Jeruzalem. De meesten houden het bij een uitstapje naar de Klaagmuur of de Heilig Grafkerk, maar sommigen krijgen ernstige waandenkbeelden.

Waanzinningen denken Bijbelse personages te zijn


Begin jaren 1980 kwamen de eerste patiënten die Gods stem hadden gehoord bij Israëlische psychiaters. Zij waren zo onder de indruk van de historische plekken dat ze dachten dat ze Bijbelse personen als Jezus of Johannes de Doper waren. Sinds die tijd zijn honderden pelgrims in het psychiatrische ziekenhuis van de stad opgenomen met het zogeheten Jeruzalemsyndroom. Twee derde is joods, een derde christen. Veelal doen ze geen vlieg kwaad, maar er zijn uitzonderingen. Zo beweerde een Australische christen dat God hem opgedragen had de Al-Aqsamoskee in brand te steken.

Bekijk het fragment over het Jeruzalemsyndroom:


Wil je meer weten? Download het hele artikel uit Historia1/2014, waar we een aantal zonderlinge syndromen onder de loep nemen.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...