Scherpschutters opereerden soms in groepjes om elkaar dekking te kunnen geven.

Stalingrad: Strijd op leven en dood in de ruïnes

Hitler had bevolen dat Stalingrad koste wat kost ingenomen moest worden. Maar hoeveel divisies de Duitsers ook inzetten, ze slaagden er niet in het Rode Leger te verdrijven. De Russische soldaten hielden dapper stand.

14 november 2013 door Esben Mønster-Kjær

Stalingrad kapotgebombardeerd

Twee bloedige maanden lang probeerde het Duitse leger Stalingrad te veroveren, terwijl artillerie en bommenwerpers de stad met de grond gelijkmaakten. In de ruïnes konden scherpschutters prima uit de voeten: in hun duizenden schuilplaatsen lagen ze geduldig op de loer.

Russische scherpschutter werd held van de slag

De beroemdste schutter van de slag was de Russische soldaat Vasili Zajtsev, die in Stalingrad zeker 225 Duitsers doodde. In de Sovjetpropaganda werden zijn daden sterk overdreven, en allerlei wilde verhalen werden over hem verspreid om het moreel van de soldaten een boost te geven.

Volgens een van deze verhalen vocht Zajtsev een persoonlijk duel uit met de beste scherpschutter van de Duitsers, Erwin König. Die dagen lang zaten de aartsvijanden achter elkaar aan in de ruïnes van de stad, tot de reflectie van zijn verrekijker de Duitser verried en Zajtsev hem neerschoot.

Uit de Duitse archieven is echter gebleken dat het Duitse leger geen scherpschutter had die König heette.

Stalingrad hield dapper stand

De oorlog tussen de scherpschutters was slechts een klein onderdeel van de massieve Slag bij Stalingrad. Hitler wilde de stad koste wat kost in handen krijgen, maar hoeveel divisies hij ook inzette, hij slaagde er niet in het Rode Leger te verdrijven.

Lees het hele artikel uit Historia 9/2013 over de Russische soldaten die Stalingrad zo dapper verdedigden.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...