21 maanden lang zat het schip met bemanning en al vast in het ijs. Op 12 juni 1881 zonk het en moesten de mannen aan hun barre tocht beginnen.

New York Herald sponsorde rampzalige poolexpeditie

De lezers smulden van de artikelen over een expeditie naar de Noordpool, die plaatsvond van 1879 tot 1882. De krant New York Herald had de tocht gefinancierd en plukte daar de vruchten van – ook al bereikten de deelnemers nooit de Noordpool.

Artikelen over expeditie waren een hit

Ze stierven van honger, uitputting en onderkoeling. 20 van de 33 mannen kwamen nooit terug van hun expeditie naar de Noordpool in 1879 met het schip USS Jeannette. De reis was gefinancierd door de steenrijke James Gordon Bennett Jr., de eigenaar van de krant New York Herald. De expeditie liep mis, maar dankzij de artikelen over de ontberingen van de mannen op het ijs gingen de kranten als warme broodjes over de toonbank.

De New York Herald had ook een aantal expedities van Henry Stanley naar Afrika gefinancierd, zoals de beroemde reis in 1871, toen hij de verdwenen David Livingstone vond.

Lees het hele verhaal over de noodlottige Noordpoolexpeditie uit Historia 5/2015 en download het artikel hier.

Let op: Om het artikel te kunnen downloaden, heb je een profiel nodig op onze website. Het aanmaken van een profiel is gratis en duurt niet lang. Als je op de downloadknop klikt, kun je een profiel aanmaken.

21 december 1881:

De overlevenden van de expeditie naar de Noordpool vertellen over hun strijd om te overleven.

19 april 1882:

Het schip Rodgers, dat eropuit werd gestuurd om naar de verdwenen expeditie te zoeken, vloog onderweg in brand.

27 april 1882:

De lezers krijgen een inkijkje in het dagboek van kapitein DeLong. Hij stierf in oktober 1881 in het noorden van Siberië.

Bekijk ook ...