‘Odysseus was Scandinaviër’

Volgens deze theorie woonde Odysseus op een Deens eiland.

Felice Vinci schreef in 1995 het eerste van twee boeken over Odysseus in Scandinavië.
Scanpix/AKG-images
Felice Vinci schreef in 1995 het eerste van twee boeken over Odysseus in Scandinavië.

Theorie van Felice Vinci
Geboren: 1946
Opleiding: Ingenieur

Troje lag in Finland, Scylla en Charybdis waren de Maalstroom in Noorwegen en Odysseus was op weg naar zijn koninkrijk op het Deense eiland Lyø. Dat beweert de Italiaan Felice Vinci, die zich verbaast over de tegenstellingen tussen de natuurbeschrijvingen in de Ilias en Odyssee van Homerus en de geografie van het Middellandse Zeegebied. Dit strookt volgens Vinci niet met elkaar.

Na bestudering van eilandengroepen over de hele wereld kwam Vinci tot een verrassende conclusie: Scandinavië is het enige gebied dat past bij de
beschrijvingen. Het eiland Ithaka van Odysseus is het Deense Lyø, en het eiland van de eenogige cyclopen ligt bij de Noord-Noorse kust.

Volgens Vinci vonden de voorvallen die Homerus beschrijft rond 4000 jaar geleden in Scandinavië plaats. Omstreeks 1500 v.Chr. trokken de Myceners, de oorspronkelijke bewoners van Scandinavië, omdat het klimaat veranderde naar het huidige Griekenland en namen hun cultuur en mythen met zich mee. Rond 800 v.Chr. tekende de dichter Homerus als eerste de geschiedenis van de Myceners op en verplaatste de gebeurtenissen naar het Middellandse Zeegebied.

De meeste geleerden wijzen Vinci’s theorie resoluut van de hand. Volgens hen passen Homerus’ beschrijvingen perfect bij het Middellandse Zeegebied.

Luchtacrobaten

Nieuw nummer: Lees over stunts in de lucht in de Eerste Wereldoorlog en Iraanse kindsoldaten van de jaren 1980.

Nieuw nummer: Het Romeinse nachtleven

Nieuw nummer: Duik mee in het wilde nachtleven van Rome, ontmoet Carlos de Jakhals, 20 jaar de meest gevreesde terrorist ter wereld, en beklim de flaktorens van Hitler.

Aanmelden nieuwsbrief

Gratis nieuwsbrief van Historia.

Meld je aan voor elke week:

  • De beste artikelen
  • Het nieuwste oude nieuws
  • De quiz van de week

Poll

Wetenschap in Beeld
Historia

Copyright © 2009 Bonnier Publications