10 sluwe sluipmoordenaars

Deze daders hebben met hun politieke, religieuze of persoonlijke motief op allerlei manieren een bloedige stempel op de geschiedenis gedrukt.

Luigi Lucheni na zijn arrestatie voor de moord op keizerin Elisabeth van Oostenrijk.
Wikimedia/Polícia da Suíça
Luigi Lucheni na zijn arrestatie voor de moord op keizerin Elisabeth van Oostenrijk.

1. Vermoord met een hamer

218 v.Chr.

Qin Shi Huang had in 230 v.Chr. het Chinese Han geannexeerd, en daarmee Zhang Liang de mogelijkheid ontnomen om de volgende heerser van de Han-dynastie te worden. Zhang Liang was daardoor zo wraakzuchtig geworden dat hij het volledige familiekapitaal gebruikte om een aanslag te beramen, die pas 12 jaar later werd uitgevoerd.

Het was praktisch onmogelijk om dicht bij Qin Shi Huang te komen, en daarom huurde Zhang Liang een sterke man die met grote precisie een hamer van 30 kilo naar zijn voertuig wierp. Er kwam een man om het leven, maar Qin Shi Huang bleek zich toch in een ander voertuig te bevinden en overleefde de uitgekiende aanslag.

2. Dader liep er slordig bij

10 juli 1584

De Spaans-gezinde Balthasar Gerards was van plan om prins Willem I van Oranje, die vocht voor de onafhankelijkheid van Nederland, te vermoorden. Maar hij wist niet hoe hij dat moest doen, want het was onmogelijk om dicht bij Willem I te komen met bijvoorbeeld een mes in je handen.

Balthasar had banden met de prins. Op 8 juli 1584 wil de prins hem echter naar Frankrijk sturen, waardoor Balthasars moordplan wankelt. Balthasar roept uit dat hij zó toch niet naar Frankrijk kan, in oude kleren en schoenen. De prins geeft hem een zak geld en Balthasar koopt daar direct pistolen van.

De wapens blijken niet te werken, dus de volgende dag koopt Balthasar een ander pistool. Nog een dag later ziet hij zijn kans schoon als Willem na het eten de deur uit komt. Balthasar vuurt drie kogels op hem af en vermoordt de prins. Het was 's werelds eerste aanslag met een vuurwapen.

3. Student bestempeld als criminele fanaticus

14 juni 1800

De Franse generaal Jean Baptiste Kléber sympathiseerde met de armen omdat hij zelf de zoon was van een eenvoudige huizenbouwer. Dat wist de Syrische student Suleiman el Halabi toen hij uitgedost als bedelaar aanklopte bij het huis van Kléber in Cairo. De generaal begroette de bedelaar, en toen ze elkaar de hand schudden stak El Halabi hem vier keer met een stiletto.

De Osmaanse inlichtingendienst had El Halabib beloofd hem uit de gevangenis vrij te laten als hij Kléber vermoordde. De Fransen executeerden de student echter en zijn schedel werd naar Parijs overgebracht, waar die werd gebruikt om geneeskundestudenten te leren over 'de anatomie van de criminaliteit en het fanatisme'.

Psychopaat doodt schipbreukelingen

Nieuw nummer: Als het VOC-schip Batavia schipbreuk lijdt bij Australië, begint een maandenlange nachtmerrie.

De quizzen van Historia

Cultuur: Wil je jezelf nog verder uitdagen? Hier vind je alle onze quizzen en tests.

Aanmelden nieuwsbrief

Gratis nieuwsbrief van Historia.

Meld je aan voor elke week:

  • De beste artikelen
  • Het nieuwste oude nieuws
  • De quiz van de week

Poll

Doe de dictatortest

Politici: Ontdek met welke dictator je het meest gemeenschappelijk hebt.

Wetenschap in Beeld

Quiz: 10 onmisbare uitvindingen

Uitvindingen: Test je kennis over onmisbare uitvindingen.

Wetenschap in Beeld

Quiz Battle

Wetenschap: Welkom bij Wetenschap in Beeld Quiz Battle.

Probeer Historia

Abonnement: Ontvang 9 nummers voor slechts € 37,50.

Wetenschap in Beeld
Historia

Copyright © 2009 Bonnier Publications