Stedengids: Bijbels Jeruzalem

Duizenden pelgrims trekken elk jaar naar Jeruzalem. De stad is heilig voor christenen, joden en moslims en dat is al zo sinds de bijbel- en stadsgeschiedenis samenvielen. Print de stedengids of maak een interactieve wandeling met Google Earth.

Bij de Klaagmuur treuren joden om de tempel van Salomo, waar volgens de Bijbel de Ark des Verbonds stond.
Sebastian Relster
Bij de Klaagmuur treuren joden om de tempel van Salomo, waar volgens de Bijbel de Ark des Verbonds stond.

Elke dag spelen zich in Jeruzalem wonderlijke taferelen af die je in andere steden niet ziet. Groepen christelijke pelgrims staan te bidden op de plek waar volgens een informatiebord Jezus viel met het kruis.

Tussen hen door lopen orthodoxe joden met oorlokken en zwarte hoed op, gekleed in een lange jas, die op weg zijn naar de Klaagmuur. En tegenover hen roept de muezzin door de luidsprekers van de minaretten moslims op tot gebed.

Maar liefst drie wereldgodsdiensten beschouwen Jeruzalem als heilige stad, en er zijn meer heiligdommen dan waar ook: de Klaagmuur, Tempelberg, het graf van Jezus ... De vele religieuze plekken trekken pelgrims en nieuwsgierige toeristen aan, en in de wirwar van straatjes in het oude stadsdeel klinken dan ook talen uit de hele wereld.

De gelovigen leven in betrekkelijke vrede samen. Maar de vrede is broos, want in geen enkele andere stad is er zo veel bloed vergoten uit naam van God. De drie religies zijn ontstaan uit het vroege jodendom en baseren zich grotendeels op dezelfde geschriften. En ze houden alle drie al eeuwen hardnekkig vast aan hun aanspraak op dezelfde heiligdommen.

Bij elke verovering zijn er synagogen, moskeeën en kerken verwoest of aangepast aan de smaak van de nieuwe overwinnaar. Gaandeweg zijn de bijbelse en de stadsgeschiedenis zo verweven geraakt dat zelfs historici moeite hebben zaken te onderscheiden als een archeologische vondst weer aanleiding is tot verhitte discussies.

Jeruzalem is aangelegd op rotsgrond, maar gebouwd op geloof. Daarom laat een wandeling niet alleen een oeroude stad, maar ook de geschiedenis van drie godsdiensten zien.

Zo ga je te werk:

  1. Om maximaal plezier te hebben van de interactieve stedengids moet je het programma Google Earth installeren.
    Hier downloaden
  2. Als je Google Earth geïnstalleerd hebt, kun je de reisgids zelf downloaden en installeren – hij komt dan automatisch terecht als bookmark in Google Earth.
    Download reisgids

.

Aanmelden nieuwsbrief

Gratis nieuwsbrief van Historia.

Meld je aan voor elke week:

  • De beste artikelen
  • Het nieuwste oude nieuws
  • De quiz van de week

Poll

Wetenschap in Beeld
Historia

Copyright © 2009 Bonnier Publications