Moord, oorlog en bloedbaden komen in de serie veel voor.

© HBO Nordic

Het sterftecijfer in Game of Thrones is verbazend realistisch

Het sterftecijfer in Game of Thrones ligt dicht bij dat van de Rozenoorlogen, waarop de populaire fantasywereld gebaseerd is. Dat concludeert een statisticus aan de universiteit van Oslo.

21 juli 2017 door Mathias Dahl Meier

Het leven is kort en wreed in de wereld van Game of Thrones, waarin de personages vallen bij bosjes.

Maar in feite is het sterftecijfer van Westeros en omgeving niet zo onrealistisch als je zou denken.

Dat concludeert Céline Cunen, die aan de universiteit van Oslo onderzoek doet op het gebied van biostatistiek.

Opvallende overeenkomst

De Noorse statisticus keek naar 407 mensen die in de 15e eeuw in Engeland een gewelddadige dood stierven en vergeleek die met 369 overleden personages uit Game of Thrones.

Daaruit bleek een opvallende overeenkomst tussen het sterftecijfer onder de adel in Game of Thrones en in de Rozenoorlogen uit de 15e eeuw.

Het echte huis Stark en Lannister

De Rozenoorlogen zijn een van de belangrijkste inspiratiebronnen van Game of Thrones.

Ze speelden zich af tussen 1455 en 1487 als een machtsstrijd tussen de twee rivaliserende adellijke families York en Lancaster.

Als die namen je bekend in de oren klinken, komt dat misschien doordat je denkt aan Stark en Lannister – de twee huizen die in Game of Thrones tegen elkaar strijden.

De Rozenoorlogen ontstonden toen het huis York in opstand kwam tegen Hendrik VI en het huis Lancaster van de troon stootte.

De oorlog werd beëindigd toen Hendrik Tudor, een verwant van het huis Lancaster, zich liet kronen als Hendrik VII. Hij trouwde met Elizabeth van York en verenigde de twee huizen.

Adel kan zich (misschien) veilig wanen

Een andere conclusie van het Noorse onderzoek is dat het leven voor de adel veiliger lijkt dan voor de gewone burgers van Westeros.

Dat kun je in gedachten houden voor als je wilt raden wie er nu weer dood zal gaan in Game of Thrones.

Bekijk ook ...