Schoolkinderen leerden de belangrijkste vaardigheden: lezen, schrijven, rekenen en de klassieken citeren.

Romeinse klassieken waren meteen een hit

In de Romeinse scholen stampten kinderen de verzen van beroemde dichters als Vergilius en Statius in hun hoofd.

19 augustus 2015 door Marianne Dalsgaard

Grootste bestseller ging over Rome

De Aeneis van Vergilius is tussen 29 v.Chr. en 19 n.Chr. geschreven en vertelt in dichtvorm het mythische verhaal van de stichting van Rome. Op zijn sterfbed verzocht Vergilius om de vernietiging van het werk, maar keizer Augustus weigerde en gaf het uit na de dood van de schrijver. De Aeneis was het populairste werk in de Romeinse scholen.

Vergilius krijgt navolging

De Thebaïs is een oorlogs- en heldendicht, tussen 80 en 92 n.Chr. geschreven door Statius. Hij volgde bewust het voorbeeld van Vergilius, en het werk sloeg dan ook meteen aan in de Romeinse scholen. Al voordat het voltooid was leerden kinderen lange passages uit het hoofd.

De oude verzen werden niet vergeten

De Annales van Quintus Ennius (239-169 v.Chr.) vertellen de geschiedenis van Rome in dichtvorm. Het werk werd als het nationale epos van het Romeinse Rijk beschouwd, tot de Aeneis verscheen. Veel leraren vonden dat hun leerlingen beide werken moesten kennen.

Je had geluk als je naar school ging in Rome, maar het onderwijs was saai. De leerlingen moesten veel uit het hoofd leren en werden vaak geslagen. Lees het hele verhaal over onderwijs in het Romeinse Rijk in Historia 7/2015.

Bekijk ook ...