Het Narmerpalet beeldt de Egyptische eenwording uit, met de oudst bekende hiërogliefen.

In één oogopslag: Het oude Egypte

Hoewel er al meer dan 60.000 jaar mensen in de Nijlvallei wonen, slaat de term ‘het oude Egypte’ vooral op de laatste drie millennia v.Chr., toen de politieke en religieuze cultuur volop bloeide.

5 december 2012 door Esben Sylvest

Hoewel er al meer dan 60.000 jaar mensen in de Nijlvallei wonen, slaat de term ‘het oude Egypte’ vooral op de laatste drie millennia v.Chr., toen de politieke en religieuze cultuur volop bloeide. De Egyptenaren blonken uit in architectuur en wetenschap. Door zijn ligging, aan de vruchtbare Nijldelta, was het land echter een aantrekkelijke prooi voor vreemde mogendheden, en in het jaar
30 v.Chr. ging het Egyptische rijk definitief ten onder.

Egypte wordt één rijk

3100-2686 v.chr. - Vroeg-dynastieke tijd


Het noordelijke en zuidelijke Egypte komen samen in een sterke, gecentraliseerde monarchie met Memphis aan de oever van de Nijl als hoofdstad. De rivier is de levensader van het rijk. Hij brengt water naar akkers en steden, en vergemakkelijkt het transport.

De mythische koning Menes zou het land verenigd hebben. Volgens de oud-Egyptische historicus Manetho regeert hij 62 jaar en wordt hij gedood door een nijlpaard. Maar of hij wel echt bestaan heeft, is hoogst onzeker.

Klik op de onderstaande knop om het artikel 'Het oude Eygpte in tijdvakken' te downloaden als pdf. Hiertoe dien je een gratis profiel te hebben op onze website.

.

Bekijk ook ...