10 maffe machthebbers II

Gian Gastone de' Medici (1671-1737), de laatste Medici die regeerde over Toscane.
Niccolò Cassana/Wikimedia
Gian Gastone de' Medici (1671-1737), de laatste Medici die regeerde over Toscane.

4. De laatste Medici had geen erfgenaam

Gian Gastone de' Medici van Florence was in vele opzichten een progressieve bestuurder. Hij werd in 1723 groothertog en schafte veel wetten van zijn oerconservatieve vader af. Naakte standbeelden kwamen terug in het straatbeeld, antisemitische bepalingen werden ingetrokken en de belastingdruk voor de allerarmsten werd verlicht.

Psychisch had Gian Gastone het echter zwaar. Hij was hypochondrisch en zo melancholiek dat hij in zijn tijd als krankzinnig werd beschouwd. Uiteindelijk benoemde hij een aantal bekwame ministers en trok hij zich terug in zijn slaapkamer.

De stadstaat wilde een erfgenaam om de Medici-dynastie voort te zetten, en er werd een huwelijk gearrangeerd met de weduwe Anna Maria von Sachsen-Lauenburg. Gian Gastone beschreef haar als 'mannelijk en ontzaglijk dik' – en zij noemde hem 'een vrouwelijke zwakkeling'.

Het huwelijk bleef kinderloos en de homoseksuele Gian Gastone sloot zich op in zijn slaapkamer, waar hij de vergetelheid zocht in opium, liters drank en jonge mannen.

De laatste keer dat hij in het openbaar verscheen was tijdens de feestdag van Johannes de Doper in 1729. Bij die gelegenheid werd hij stomdronken door de straten gereden, terwijl hij hevig overgaf uit het raam van zijn koets en zijn mond afdroogde met zijn pruik.

Zijn dood in 1737 betekende ook het einde van het Huis De' Medici. Florence en Toscane kwamen nu onder Oostenrijkse heerschappij.

5. De sadistische prins Sado

De Koreaanse kroonprins Sado kreeg op 10-jarige leeftijd de mazelen en gedroeg zich sinds die tijd eigenaardig.

In de loop der jaren werd hij steeds gewelddadiger. Hij verkrachtte meerdere vrouwen, en als de psychische druk te groot werd, reageerde hij zich af door een paar bedienden te vermoorden.

De oude koning Yeongjo zag het somber in voor Korea zolang Sado op de troon zat, en in 1762 besloot hij zijn land te redden. Hij droeg Sado op om in een zware houten kist te kruipen waarin normaal rijst werd opgeslagen. De kist werd dichtgetimmerd, en acht dagen later was Sado dood.

Het begrip sadisme heeft overigens niets te maken met de Koreaanse prins.

6. Sultan Murat IV: een gewelddadig man met een moedercomplex

Door zijn dominante moeder was de Turkse sultan Murat IV bang voor vrouwen geworden. Daarnaast was hij zeer gewelddadig.

De sultan liet eens een hofmuzikant onthoofden omdat hij een Perzische melodie speelde. Op elke kleine overtreding stond de doodstraf, en 's nachts struinde de sultan door de straten van Constantinopel en ging hij iedereen die hij tegenkwam met een zwaard te lijf.

In 1640 overleed de sultan op 27-jarige leeftijd. Op dat moment had hij waarschijnlijk 25.000 mensenlevens op zijn geweten. Zijn eigen kinderen waren dood, en daarom viel de keus voor zijn opvolger op zijn broer Ibrahim – die krankzinnig was.

Aanmelden nieuwsbrief

Gratis nieuwsbrief van Historia.

Meld je aan voor elke week:

  • De beste artikelen
  • Het nieuwste oude nieuws
  • De quiz van de week

Poll

Wetenschap in Beeld
Historia

Copyright © 2009 Bonnier Publications